Ministerul Sănătății cumpără, fără licitație, măști în valoare de peste 40 de milioane de euro

0
1234
Sursa foto: monitorulcj.ro

Ministerul Sănătății a lansat, la 29 mai, o procedură pentru achiziția de măști de protecție, în valoare de 40 milioane de euro.

Pe 29 mai, Ministerul Sănătății a demarat o proceură de negociere pentru a cumpăra între 90 de milioane și 115 milioane de măști pe care intenționează să le distribuie în întreaga țară către persoanele defavorizate. Acordul valorează peste 40 de milioane de euro, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Cum era de așteptat, firmele au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a pregăti documentele necesare: mai exact de la 29 mai până pe 3 iunie, când s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor.

Ordonanța de Urgență 78/2020, în baza căreia s-a organizat procedura, stipulează că banii pentru cumpărarea măștilor provin din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020. În ordonanța de urgență, Guvernul a scris că repartizarea de măști este necesară „având în vedere că pericolul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 nu dispare odată cu încetarea stării de urgență și pe cale de consecință sunt necesare măsuri de protecție pentru populație”.

Potrivit actului normativ, fiecare dintre persoanele defavorizate care se încadrează în criterii, vor primi 50 de măști de protecție. La procedura de negociere s-a înscris și compania Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, cunoscut pentru afacerile derulate în domeniul imobiliar prin grupul InteRO, cel care anunța în aprilie că ar fi adus în România 90 de milioane de măști din China. ,

Reprezentanții ministerului au transmis un răspuns pentru jurnaliștii de la Libertatea, potrivit căruia în prezent comisia se află în etapa de evaluare, având 43 de oferte.

Rămâne de văzut așadar, care firmă de casă liberală va câștiga un nou contract cu statul, fără licitație, în valoare de zeci de milioane de euro.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here