Orban criticat dur de magistrați după atacul asupra Justiției. Magistrații cer CSM să reacționeze după afirmațiile grave ale premierului

0
1853
Sursa foto: epochtimes-romania

Trei asociaţii ale magistraţilor acuză presiuni asupra judecătorilor şi asupra procurorilor de către premierul Ludovic Orban şi cer Consiliului Suprerior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa puterii judecătoreşti.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat, luni, Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, să apere independenţa puterii judecătoreşti faţă de declaraţiile premierului Ludovic Orban care a criticat un complet al Curţii de Apel Bucureşti care a dispus suspendarea reorganizării direcţiei juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Mai exact, președintele PNL și totodată premierul României, le-a cerut magistraţilor să „judece cu mai multă atenţie”, în contextul susupendării în instanţă a reorganizării Ministerului Finanţelor. Aminim că Florin Cîțu a cerut organizarea ministerului, ca urmare a unui proces pe care familia sa îl are cu instituția condusă de ministrul Finanțelor.

Deși în orice stat sănătos din lume, după o afirmație de acest gen, ar fi urmat cel puțin o demisie de onoare, dacă nu reacții civice dure din partea populației, premierul Orban scapă basma curată, iar apărătorul său, președintele Iohannis brusc a devenit din marele protector al statului de drept, în marele tăcut din stat.

„Îndemnurile adresate de la vârful Guvernului către judecători de a judecă «cu mai multă atenţie» cauze concrete aflate pe rolul instanţelor de judecată, combinate cu adevărate indicaţii adresate judecătorilor despre soluţiile ce ar trebui pronunţate în acest tip de cauze, reprezintă un factor cert şi inadmisibil de presiune, atât asupra judecătorilor din cauza respectivă, cât şi pentru restul judecătorilor specializaţi în contenciosul administrativ al căror rol este, prin definiţie, acela de a verifică legalitatea actelor administrative şi, prin urmare, de a cenzură actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern”, au transmis cele trei organizaţii ale magistraților.

Magistraţii au mai subliniat că „este îngrijorător faptul că premierul României îşi doreşte că o serie de acte administrative să fie excluse de la controlul instanţelor şi, pentru că acest lucru nu este permis de lege, să încerce să obţînă de facto acest rezultat, prin solicitări publice îndreptate direct către judecători“.  

Conform magistraților, atacul la adresa independenţei judecătorilor este cu atât mai grav cu cât survine în urma unor initative deosebit de grave ale Guvernului condus de premierul Ludovic Orban, ce au că scop şubrezirea independenţei judecătorilor, precum instituirea prin OUG 23/2020 a unei abateri disciplinare ce atrage răspunderea judecătorilor pentru faptul că aceştia ar judeca un dosar în afara termenului prescris de Guvern, indiferent de circumstanţele şi complexitatea cauzei şi în lipsa oricărei culpe a acestora.  

Deşi OUG 23/2020 a fost declarată în întregime neconstituţională, prin proiectul de lege nr. PL-x nr. 354/2020 nu doar că se reia instituirea acestei abateri disciplinare(…) dar se şi impun expres cele mai aspre sancţiuni disiciplinare: suspendarea din funcţie, retrogradarea în grad profesional sau excluderea din magistratură. Dincolo de aspectele de vădită încălcare a statutului judecătorului, prin această reglementare se creează nimic altceva decât un instrument de îndepărtare a judecătorilor incomozi de la soluţionarea cauzelor având că obiect achiziţiile publice, oricare dintre sancţiunile prevăzute având că efect direct şi imediat eliminarea judecătorului de la judecarea acestor tipuri de cauze”, au atras atenţia asociaţiile semnatare ale magistraților.

AMR, UNJR si AJADO au subliniat importanța respectării puterii judecătorești în raporturile acestora cu puterea executivă, fiind esențial ca judecătorii ce judecă cererile de contencios administrativ, inclusiv actele emise de Guvern să fie feriți de presiuni sau acțiuni de intimidare.

Modul în care puterea politică se raportează la contenciosul administrativ face diferența dintre un sistem democratic și unul totalitar, fapt subliniat constant în lucrări de specialitate”, au argumentat asociațiile semnatare ale comunicatului.

Cele trei asociații au cerut CSM să sancționeze acțiunea de intimidare și imixtiune a premierului în actul de justiție, prin adminterea cererii de de apărare a independenței judecătorilor și instanțelor de judecată contra declarațiilor făcute de premierul Ludovic Orban.

Deși din 24 iunie și până acum, am fi așteptat o reacție din partea Președintelui României cu privire la acest derapaj al premierului, iată că atunci când vine vorba de PNL, România Normală promovată de Klaus Iohannis are un cu totul alt înțeles.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here