Curtea de Conturi: abateri de la legalitate, fapte penale și tunuri financiare în cadrul Ministerului Sănătății

0
1631
Sursa foto: stirileprotv.ro

Curtea de Conturi a demarat o acțiune de control la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, vizând modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență. Auditorii publici din cadrul Curții de Conturi au identificat probleme multe și mari.

Jurnaliștii de la Q Magazine au demarat o nouă investigație, pornind de la raportul Curții de Conturi a României, care a demarat un control la Ministerul Sănătății în perioada 2 iunie 2020 – 2 iulie 2020. Auditorii au vizat modul în care s-a gestionat banul public pe perioadă stării de urgență/

Ceea ce au găsit în urma verificărilor este de noaptea minții. Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE, situații de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, toate se regăsesc în concluziile experților Curții de Conturi.

Prima problemă constatată este nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziții efectuate în perioada stării de urgență” în cazul unei achiziții de dezinfectanți pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) și a uneia de măști de protecție (cu o valoare de 20.706 lei). Aici, auditorii au concluzionat că „(…) ministerul NU a întocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifică existența unor credite bugetare disponibile și se pun în rezervă (se blochează) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinației prevăzute în buget”, problema fiind, se pare, una sistemică în minister, în condițiile în care „nici înainte de perioada stării de urgență entitatea NU a întocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achizițiile efectuate pe bază de comandă”.

A doua problemă privește acțiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, unde Curtea de Conturi a identificat NEREGULI în ceea ce privește modul de desfășurare a operațiunilor și confirmând nemonitorizarea de către Ministerul Sănătății a achizițiilor aferente ajutorului umanitar către Republica Moldova.

Analizând cele 3 contracte de furnizare, ce au drept obiect achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protecție, 5.000 de ochelari de protecție, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar și 25.000 de kg de substanțe dezinfectante, ce a fost încheiat cu C.N. UNIFARM S.A. în valoare de aproximativ 16.247.000 lei și S.C. STIMPEX S.A. în valoare de aproximativ 250.000 lei, auditorii au constatat „o serie de NEREGULI în ceea ce privește desfășurarea cronologică a acestora”, cum ar fi documente emise și/sau operațiuni efectuate anterior semnării și vizării contractului pentru control financiar, iar contractele cu C.N. UNIFARM prezentau MODIFICĂRI ale datei vizei de control financiar preventiv. „

Mai mult, în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție NU A FOST FINALIZATĂ, potrivit cercetărilor efectuate de auditorii Curții de Conturi. potrivit Raportului de control nr. 938/02.07.2020.

Mai multe despre acțiunile cu caracter penal efectuate de membrii Guvernului Orban, puteți citi chiar pe Q Magazine, unde jurnaliștii au prezentat extins situația explozivă demarată de liberali.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here