Probleme pentru Guvernul Orban în scandalul UNIFARM: au secretizat contractele încheiate pe timpul pandemiei

0
3525
Sursa foto: digi24.ro

Noua conducere a UNIFARM S.A., la care statul român e acţionar, anunţă că toate contractele încheiate pe timp de pandemie de către companie sunt secretizate, refuzând să le dea publicităţii.

Luni, premierul Orban a fost chemat în Camera Deputaților pentru a da explicații cu privire la situația UNIFARM S.A. Mai exact, deputații i-au cerut socoteală premierului, în contextul în care procurorii DNA l-au acuzat pe directorului companiei, Adrian Ionel Eugen, că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19.

Evaziv în a da răspunsuri deputaților, Ludovic Orban s-a rezumat la a ataca din nou PSD și a devia de la subiectul pentru care a fost chemat în Parlament.

Deși a repetat în multe rânduri că nu are nicio implicare în situația UNIFARM, imediat după intervenția lui Orban în Parlament, noua conducere a UNIFARM S.A. companie la care statul este acționar, a secretizat toate contractele încheiate pe perioada pandemiei.

Şefului interimar al Unifarm S.A., Cornel Ionuţ Ionescu, i-a fost solicitat să transmită în baza legii 544/2001 privind accesul informaţii de interes public de către cei de la presacurată.ro toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecţie: măşti, combinezoane, ochelari de protecţie, ventilatoare, teste rapide/PCR, şi să transmită publicului cine a încheiat respectivele contracte în numele UNIFARM S.A., data încheierii contractelor, cantităţile cuprinse în contracte, modalitatea de achiziţie, valoarea totală a fiecărui contract şi firmele de la care s-au contractat cât şi cele care au livrat respectivele echipamente/produse de protecţie împotriva pandemiei COVID-19.

Cu toate acestea, Ionescu a refuzat, catalogând contractele pe perioada pandemiei „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită”, motiv pentru care au fost încadrate sub „secretul comercial”. Adică au secretizat respectivele contracte.

„Azi, în Parlament, Ludovic Orban n-a răspuns la vreuna dintre întrebările concrete legate de implicarea sa în scandalul Unifarm. Cu un tupeu și o nesimțire nelimitate, ne-a spus doar cât de cinstit este el și partidul său. Ca să dovedească asta, cum s-a terminat dezbaterea, UNIFARM a secretizat toate contractele de achiziții din pandemie!”, se arată într-un comunicat al PSD.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here