Se sparge buba din Primăria Oradea? Suspiciuni de corupție în cazul directorilor lui Ilie Bolojan și firmele de casă ale PNL

0
9186
Sursa foto: psnews.ro

Oradea este portretizată des ca fiind noua destinație care bate Viena și Barcelona. Realitatea însă abia acum începe să iasă la inveală cu suspiciuni serioase de corupție în ceea ce privește directorii din subordinea lui Bolojan și firmele de casă ale PNL, abonate la Primăria Oradea.

Tot mai des vedem cum diverși jurnaliști sau formatori de opinie laudă Oradea și în special pe primarul municipiului, președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan. Pe acest trend, edilul din Oradea și-a format o imagine de incoruptibil, o adevărată locomotivă în dezvoltarea orașului nostru, fără de care nu am fi putut exista.

Iată că tocmai pornind de la această imagine de Zeus local, jurnaliștii de la PS News au dat curs unei investigații amănunțite, pentru a vedea realitatea din Oradea. Astfel, aceștia au găsit aceleași firme care au abonament la contractele cu Primăria Oradea, iar directorii numiți de Bolojan sunt acuzați că au averi nejustificate și chiar se află în situații de conflict de interes. Mai mult, au găsit și situații în care familiile acestor directori sunt implicate în lucrările din Oradea.

În acest prim episod despre corupția din Primăria Oradea, cei de la PS News o prezintă pe doamna Tunde Benyovszki, directoarea Administrației Imobiliare din Primăria Oradea, cea care a fost menținută în funcție de Ilie Bolojan, cu toate că ANI a acuzat-o de avere nejustificată și conflict de interese. Totul a ieșit la iveală după ce Benyovszki a refuzat să treacă în declarația de avere veniturile încasate de soțul ei, Csaba Benyovszki, cel care deține o firmă de succes în Oradea, ce ajută constructorii de casă ai Primăriei.

Sursa foto: oradeaindirect.ro

În 2010, Primăria Oradea a scos la licitație construcția deja celebrei piramide din curtea interioară a instituției. În acest proiect, Tunde Benyovszki a făcut parte din comisia de licitație ca expert tehnic, iar licitația a fost câștigată de Abed Nego, firmă care îi aparține lui Marius Ionașcu (șef al Districtului 5 Linii CFR), cu toate că în acte e trecută pe numele socrului său care are aproape 80 de ani. Pentru a realiza această lucrarea, Abed Nego a cumpărat fier de la firma Rivolto Cons, în care Ionașcu este asociat împreună cu Csaba Benyovszki, soțul directoarei Administrației Imobiliare din Oradea, și cu Cristian David, fiul fostului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Bihor. Iar această lucrare nu e singura realizată de Abed Nego, firmă abonată la banii primăriei, cu fier cumpărat de la Rivolto Cons.

Marius Ionașcu s-a apărat și a spus că firma Rivolto „este singura firmă omologată cu licenţe pe fier pentru construcţii de la care poţi cumpăra”, motiv pentru care toate lucrările realizat de Abed Nego au fost cu fier cumpărat de la Rivolto Cons. Schema de corupție pornea astfel de la Tunde Benyovszki, care îi dădea contracte lui Ionașcu, iar mai departe Ionașcu făcea plățile în conturile firmei deținute soțul directoarei din Primărie.

În 2014 Tunde Benyovszki a ajuns în atenția Poliției când ofițerii antifraudă au mers la Administrația Imobiliară Oradea și au ridicat contractele încheiate de instituția Primăriei cu firmele Abed Nego și Constructorul Sălard.

Cu toate că acțiunile directoarei erau de notorietate pentru Ilie Bolojan, prin care doamna Benyovszki dădea contracte pentru firmele la care era abonat și soțul ei, n-a schimbat-o din funcție în 2014, când conflictul de interese și averea nejustificată a doamnei directoare erau evidente. Liberalul Bolojan s-a ținut ferm pe poziții pentru bunăstarea celor din jurul său.

Astfel, nici după ce ANI a acuzat-o oficial pe Benyovszki de conflict de interese și avere nejustificată, în mai 2017, Ilie Bolojan n-a demis-o, aceasta a ales în schimb să îli dea demisie abia în noiembrie 2017, la șase luni de la acuzațiile oficiale ale ANI. Însă ea a revenit în 2019 la Primăria Oradea ca specialist, fapt care nu a fost o problemă pentru Ilie Bolojan.

Firma Abed Nego continuă să primească contracte de la Primăria Oradea și este astfel abonată la banii publici, chiar dacă s-a descoperit că era implicată într-o schemă de conflicte de interese. Firma Abed este cea care a realizat și Dealul Ciuperca, care acum stă de ani buni în paragină, și este implicată și în construcția pasajului Magheru.

Întregul material al jurnaliștilor de la PS News îl puteți citi chiar aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here