Un raport al Curţii de Conturi indică mai multe posibile fraude în timpul pandemiei de către Guvernul Orban

0
832
Sursa foto: epochtimes-romania

Ca urmare a controlului realizat la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, auditorii Curții de Conturi au descoperit mai multe nereguli privind achizițiile pe perioada pandemiei de către Guvernul Orban.

Curtea de Conturi a semnalat mai multe nereguli la Ministerul Sănătății în perioada Stării de urgență, elemente care constituie fără probleme scenariul unui tun de ordinul miliardelor. Exemplul cel mai clar dat de Curtea de Conturi este achiziția Guvernului de măști de la compania de stat UNIFARM la suprapreț, cu un ados de 71%

Prima problemă constatată este „nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziții efectuate în perioada stării de urgență” în cazul unei achiziții de dezinfectanți pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) și a uneia de măști de protecție (cu o valoare de 20.706 lei). Mai exact, auditorii au concluzionat că ”(…) ministerul nu a întocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifică existența unor credite bugetare disponibile și se pun în rezervă (se blochează) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinației prevăzute în buget”.

Mai mult decât atât, în cazul achiziției de alcool sanitar, au fost semnalate neconcordanțe ”în ceea ce privește cantitatea/modul de prezentare a flacoanelor” recepționate/livrate, în contract, factură, proces-verbal de recepție, document vamă și proces-verbal de predare-primire apărând fie flacoane de 500 ml, fie flacoane de 1 litru. 

Cu referire la cele 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat (celebrele izolete), în urma controlului au rezultat neconcordanțe majore. Spre exemplu, prețul unei structuri de susținere/cadru metalic din oferta tehnică și financiară era de 800 lei, iar prețul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, de unde rezultă o diferență de 1.200 lei. Totodată, prețul unui acumulator de rezervă din ofertă era de 83,59 lei, iar prețul achitat, conform facturii, a fost de 1.000 lei, rezultând o diferență de 916,41 lei.

În urma controlului și a verificării contractelor și procedurilor de achiziție sus-menționate, auditorii Curții de Conturi au concluzionat că „C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”.

Având în vedere că acum are din nou guvernul propriu, vedem cum programul lui Klaus Iohannis, „România normală” se extinde la cele mai grave forme de corupție și incompetență. Pentru starea de urgență, România normală pictată de Iohannis și cabinetul Orban arată pe scurt cam asa: preţuri umflate de 12 ori pentru profit cât mai mare firmelor de partid, ţepe cu alcool sanitar şi diverse manevre financiare pe seama componentelor folosite la izolete, produse predate înaintea semnării contractelor şi echipamente predate înainte de finalizarea procedurii de achiziţie.


Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here