Studenții somează Guvernul Orban pentru deschiderea anului universitar: Lipsesc norme clare!

0
806
Sursa foto: monitorulcj.ro

Studenții din România sunt nemulțumiți de faptul că până la acest moment, Guvernul Orban nu a impus norme clare pentru deschiderea anului universitar.

Reprezentanții ANOSR afirmă că este nevoie de soluții stabile pentru desfășurarea activității didactice și pentru modalitatea de realizare a practicii de domeniu sau specialitate la nivelul tuturor programelor de studii.

Odată cu publicarea proiectului de Ordin de Ministru al Sănătății care reglementează o serie de scenarii la nivel local pentru mediul preuniversitar și măsuri pentru diminuarea gravității situației epidemiologice deja existente la nivel național, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată că guvernanții nu prezintă soluții pentru studenți și nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituțiilor de învățământ superior din România cu privire la modul de desfășurare a actului educațional, care să pună în prim plan sănătatea comunității universitare”, transmite ANOSR prin intermediul unui comunicat de presă.

Studenții mai spun că o temă care cere în mod evident o atenție sporită, este cea privind normele de cazare în campusurile universitare, deoarece este necesară o predictibilitate de care să poată beneficia studenții în alegerea cazării pentru acest an.

Astfel, considerăm ca fiind un aspect de maximă importanță stabilirea coordonatelor structurale ale anului universitar 2020-2021, în cel mai scurt timp, care să cuprindă toate aceste norme. În plus, este esențial ca sănătatea studenților, a cadrelor didactice și nu numai, să fie pusă pe primul loc. În lipsa unor reglementări impuse la nivel național, nu există garanția că toate instituțiile de învățământ superior din România vor dimensiona corect problema și vor acționa preventiv, respectând cu strictețe toate măsurile igienico-sanitare necesare”, se arată în comunicat.

ANOSR solicită urgentarea publicării unor măsuri concrete, apte să reglementeze desfășurarea procesului educațional în anul universitar 2020-2021 și să garanteze un învățământ echitabil, însă fără a pune în pericol comunitățile universitare.

Reprezentanții guvernului amână prezentarea unor norme sanitare care se pot aplica în universitățile românești, chiar dacă, în grupurile de lucru din care facem parte am primit garanții prin care trebuia să avem deja în vigoare astfel norme. Decidenții trebuie să arate faptul că au învățat lecțiile pandemiei, asumându-și decizii clare și pentru sistemul de învățământ superior, astfel încât să nu se sacrifice un an universitar înainte să înceapă”, a declarat liderul ANOSR, Petrișor-Laurențiu Țucă.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here