Noul an școlar în Oradea. Primăria nu a alocat niciun leu pentru siguranța copiilor din unitățile de învățământ.

0
2514
Sursa foto: riverheadlocal.com

Îngrijorarea cea mai mare a părinților din Oradea este ce vor face peste 2 saptămâni, când se vor deschide școlile. Primăria Oradea nu a avut grija familiilor, chiar dacă cifrele privind îmbolnăvirile cu COVID-19 cresc, motiv pentru care nu au alocat niciun leu pentru deschiderea școlilor din Oradea în siguranță.

Pandemia COVID-19 a adus întreaga omenire în fața unor situații noi, context în care toate puterile lumii au încercat să găsească cele mai bune soluții atât pentru protejarea cetățenilor, dar și pentru a salva economia.

Evident, nu a fost și cazul României, unde am fost cu toții martorii unor măsuri fără precendent din partea Guvernului Orban: numiri de chelneri ca manageri de spital, contracte pentru măști și dezinfectanți către firme de case care vând tutun și alcool, iar cel mai recent, președintele României declara în fața poporului că, profesorii și elevii își vor face singuri rost de mască și soluții de iginizare, chiar dacă în urmă cu 2 luni, premierul și membrii cabinetului său se lăudau că vor asigura fără probleme aceste materiale de protecție.

Același exemplu a fost preluat și la Oradea, unde primarul Bolojan și echipa pe care o coordonează au considerat că înaintea deschiderii unităților de învățământ, problema asigurării unui minim de măsuri de siguranță nu cad în sarcina municipalității.

În acest sens, pentru ședința de Consiliu Local din 31.08.2020, în cazul proiectului de Hotărâre de Consiliu Local de rectificare bugetară nu este prevăzut niciun leu pentru asigurarea și desfășurarea în siguranță a activităților din școli. Subiectele pentru ordinea de zi a ședinței din 31 august poate fi consultat aici.

Astfel, așa cum au gândit edilii orădenilor, Ilie Bolojan și Florin Birta, creșele, grădinițele și scolile din municipiu nu vor beneficia de absolut niciun sprijin.

În acest sens, consilierii locali PSD au depus un amendament la buget, prin care solicită alocarea sumei de 2.381 mii Lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Local, pentru a putea achiziționa măști, dezinfectanți și alte materiale sanitare necesare pentru limitarea riscului de infecție cu COVID-19.

Totodată, candidatul PSD la Primăria Oradea a solicitat de asemenea municipalității să voteze acest amendament, necesar pentru părinții, copii și cadrele didactice din Oradea.

În aceste zile au loc ședințe cu părinții în care educatorii, învățătorii și diriginții transmit familiilor că dacă doresc, pot cumpăra dezinfectanți, măști și chiar nebulizatoare pentru igienizarea sălilor de clasă din banii lor, deoarece școlile nu au asigurate resursele necesare. Orban, șeful PNL, deci și al domnilor Bolojan și Birta, în calitate de Prim-Ministru, nu are ca prioritate siguranța copiilor și nepoților noștri care încep în curând creșa, grădinița sau școala! Solicit Consiliului Local al Primăriei Oradea să aloce de urgență fondurile necesare pentru buna desfășurare a activităților în creșe, grădinițe și școli. O fac în mod public, dar PSD o va face și printr-un amendament la rectificarea bugetară ce va putea fi votată luni în cadrul ședinței Consiliului Local. Sper că de această dată mașinăria de vot a PNL nu va respinge acest amendament cu aceeași lejeritate cu care a respins subvențiile pentru Producătorii și comercianții afectați de incendiul din Piața Cetate. Luați modelul altor comune și orașe care asigură deja chiar și tablete, aparatura necesară lecțiilor online, dar mai ales a echipamentelor de protecție necesare”, se arată în comunicatul fostului europarlamentar bihorean, Emilian Pavel, candidat la Primăria Oradea.

Rămâne de văzut în ce măsură, consilierii PNL vor da curs unei măsuri normale în aceste vremuri, sau din nou, datorită numărului lor în deliberativul local, vor da ascultare stăpânului și vor ignora siguranța cetățenilor, a căror vot îl cer chiar în aceste zile.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here