Germania intră pe lista țărilor care anchetează decesele survenite după vaccinare.

0
839
Sursa foto: zf.ro

În Germania, Institutul Paul Ehrlich anunță că va analiza cazurile a 10 persoane care au decedat la scurt timp după vaccinare, la care se adaugă cei 23 de vârstnici care au murit în Norvegia, după ce au fost vaccinate.

Cu toate că nu a fost stabilită o legătură directă cu administrarea vaccinului, vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă la efectele secundare este una reală, spun specialiștii germani. În paralel, în mai multe țări a fost lansată o anchetă pentru a elimina această îndoială.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente (NOMA) a raportat sâmbătă că a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauza a 23 de decese, pacienți peste 80 de ani. Conform investigațiilor inițiale, 13 dintre victime au dezvoltat efecte secundare considerate obișnuite, manifestate prin febră, diaree sau greață.

„Este posibil ca aceste reacții adverse, care nu sunt neobișnuite în cazul vaccinurilor şi care nu sunt periculoase la pacienții mai tineri şi sănătoşi, „ar putea agrava o boală deja existentă la vârstnici”, a declarat directorul medical de la NOMA, Steinar Madsen în British Medical Journal.

NOMA subliniază, de asemenea, că studiile clinice efectuate pentru vaccinul Pfizer au inclus doar câțiva participanți cu vârsta peste 85 de ani, subliniind lipsa datelor cu privire la vârstnici. Un alt punct care justifică aceste decese: „În prezent vaccinăm persoanele în vârstă și persoanele care locuiesc în case de bătrâni”, explică agenția, care amintește că în fiecare săptămână mor 400 de rezidenți ai căminelor de bătrâni.

„Prin urmare, este de așteptat ca decesele să apară aproape de momentul vaccinării”. În așteptarea clarificării cauzelor care au provocat decesele, NOMA a cerut medicilor să continue vaccinările, cerând totuși o evaluare aprofundată a celor mai vulnerabili pacienți.

În Germania, unde au fost injectate peste 800.000 de doze, Institutul Paul Ehrlich a anunțat că va analiza decesele a 10 persoane, care au avut loc la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19. Experții însă nu cred în legătura cu vaccinul, deoarece victimele erau pacienți grav bolnavi, a indicat un oficial al departamentului pentru siguranța medicamentelor, citat de NTV.

Totodată, în SUA, CDC (Centers for Disease Control and Prevention), responsabil pentru vaccinare în Statele Unite, a menționat în primul său raport, din 6 ianuarie, că din primii 1.893.360 de pacienți vaccinați cu serul Pfizer, 21 au intrat în șoc anafilactic – o reacție alergică gravă, care putea fi fatală. Majoritatea pacienților au avut antecedente de alergii și nu s-a înregistrat niciun deces. Cu toate acestea, vestea morții unui medic, victimă a unei tulburări de coagulare a sângelui, la două săptămâni după o injectare, a declanșat între timp o nouă investigație.

În Franța, un rezident al unui cămin de bătrâni a murit la două ore după ce a primit produsul de la Pfizer, potrivit ANSM (Agenția Medicamentelor), care menționează „nu s-au observat efecte adverse imediate”.

„Având în vedere aceste elemente, istoricul medical și tratamentul intens al persoanei, nu există nimic care să concluzioneze că acest deces este legat de vaccinare”, spune agenția, care subliniază și apariția a „șase efecte adverse grave, cu un rezultat favorabil”, de la începutul campaniei – „patru cazuri de reacții alergice și două cazuri de tahicardie”, la care se adaugă „aproximativ treizeci de cazuri de efecte adverse non-grave”, inclusiv roșeață sau durere la punctul de vaccinare.

În cazul vaccinului împotriva coronavirusului, ecuația trebuie să fie aceeași: chiar dacă persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la posibilele efecte secundare, ele sunt, de departe, cele mai afectate de simptomele Covid-19.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here