Datoria publică a ajuns la 44,4% din PIB!

0
947
Sursa foto: g4media.ro

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, datoria publică a ajuns în noiembrie 2020 la 44,4% din PIB. Asta reprezintă 463,9 miliarde lei, din care 96,4% sunt pe termen mediu și lung.

Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, în momentul în care datoria publică va depăși 45% din PIB, dar se va situa sub pragul de 50%, Ministerul Finanţelor Publice va trebui să prezinte Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi să prezinte propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

Este așteptat ca după ce vor ajung datele de raportare pe luna decembrie 2021, vom vedea o datorie publică de peste 45%, iar dacă luăm în vedre faptul că pentru 2021 se are în considerare un deficit de circa 7% din PIB, datoria publică va depăși 50% din PIB.

La acel prag potrivit legislației mai sus menționate, Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut. Programul va cuprinde și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here