Ținta de deficit a fost depășită! Peste 100 de miliarde de lei deficit

0
578
Sursa foto: news.ro

Potrivit Ministerului Finanțelor, deficitul bugetar a ajuns în 2020 la 9,8%.

Pentru anul 2020, cifrele prezentate de către Ministerul Finanțelor nu arată deloc bine. Deficitul este de peste 100 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 9,8 la sută din PIB, ținta fiind astfel depășită.

Surprinzător este faptul că a 2020 a venit cu o ușoară creștere a veniturilor la bugetul de stat, și anume cu 0.4% mai mult față de 2019, însă potrivit specialiștilor este o măsură a politicilor aplicate pe parcursul anului 2019.

Potrivit cifrelor Ministerului Finanțelor, cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% și au depășit 40% din PIB, cheltuielile cele mai mari fiind reprezentate de asistența socială.

Inițial, legea bugetului pe 2020 era construită pe un deficit de 3,6%, înainte de pandemie, ulterior estimările oficiale s-au modificat. În acest sens, atunci ministru al Finanțelor, Cîțu, vorbea în aprilie de un deficit de 6.7% din PIB, în noiembrie, aproape de final de an, menționa de pragul de 9,1% din PIB.

Incusința în gestionarea finanțelor a arătat însă că în realitate ne-am apropiat de aproape 10%.

Pe subiectul deficitului, specialistul Radu Soviani scrie pe pagina sa de Facebook: „..deficitul bugetar în mod real a depășit 10% din PIB (ei l-au declarat la 9,79% din PIB, raportat la un PIB prognozat mincinos de 1040 de miliarde de lei) (…) Oare nu e de interes că într-o singură lună, decembrie 2020, 31 de zile, România avut un deficit de 18 miliarde de lei, respectiv 3,7 miliarde de Euro)? Oare nu e de interes că, în 12 luni, datoria publică din deficitul bugetar nou, s-a majorat cu 102 miliarde de lei (21 de miliarde Euro, mai mult decât pachetul de finanțare pentru criza precedentă, pe 3 ani, de 20 de miliarde Euro de la Banca Mondilaă, FMI și Comisia Europeană)? Oare nu e de interes că deficitul pe decembrie, de 3,7 miliarde de Euro a fost de 5 ori și jumătate mai mare decât suma încasată la privatizarea Petrom și de 64 de ori mai mare decât suma încasată pentru privatizare Petromidia? Facem un calcul? Guvernul României a cheltuit în decembrie, pe datorie, în numai 6 zile, întreaga sumă încasată de statul român pentru privatizarea Petrom! Nu e de interes? Nu e de relevanță? Ce au făcut de banii ăștia, 10% din PIB, în condițiile în care în mod real doar 2% s-au dus pentru combaterea costurilor legate de pandemie?”

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here