Consiliul Europei avertizează: folosirea recunoașterii faciale aduce mai multe pericole pentru cetățeni

0
565
Sursa foto: engadget.com

Consiliul Europei recomandă folosirea limitată a recunoașterii faciale, fiind utilizată în cazul unei amenințări la adresa securității publice.

Prea multă tehnologie strică, recunosc oficialii Consiliului Europei, care atrag atenția asupra folosirii recunoașterii faciale. „Atenție la respectarea drepturilor fundamentale ale omului” este mesajul dat de Consiliul Europei statelor care folosesc recunoașterea facială. Deși utilă pentru oamenii legii, această tehnologie poate să aducă mai multe pericole pentru cetățeni.

Liderii europeni militeză în prezent pentru un cadru strict în ceea ce privește utilizarea acestei tehnologii, având în vedere că potrivit acestora, poate aduce amenințări serioase pentru confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal. Având un caracter intruziv, liderii europeni consideră că recunoașterea facială ar trebui folosită doar când este strict necesar, mai exact atunci când o amenințare la adresa securității publice poate fi stabilită în prealabil. În acest sens, recomandă în continuare evitarea acestei tehnologii pentru a determina culoarea pielii, vârsta, sexul sau etnia unei persoane.

În România folosirea recunoașterii faciale nu a fost abordată oficial de către autorități, însă la mijlocul anului trecut, Poliția Română a achizitionat un sistem întreg pentru recunoaștere facială, în baza unui contract de peste 4 milioane de lei. Respectivul contract cuprindea softul, serverele, dar si training pentru peste 200 de persoane din cadrul IGPR.

Sistemul achiziționat de către Politia Română permite verificarea imaginilor faciale din telefoanele mobile, camerele de supraveghere, fotografii de pe Facebook și camere de la bancomate.

Sursa aici

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here