Elveția a refuzat autorizarea vaccinului AstraZeneca. Motivul este dat de datele insuficiente privind siguranța și eficiența serului

0
727
Sursa foto: zf.ro

Vaccinul AstraZeneca este tot mai des refuzat de tot mai multe state. Recent autoritățile elvețiene au refuzat să folosească vaccinul pentru persoanele peste 65 de ani.

Anunțul a fost făcut miercuri de către autoritățile din Elveția, într-un moment în care mai multe state UE decid, rând pe rând, să nu folosească vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani.

Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca, aprobat săptămâna trecută de UE și folosit deja de săptămâni bune în Marea Britanie.

Potrivit autorității elvețiete de supraveghere a medicamentelor, Swissmedic, s-a recurs la această măsură „pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii”.

Datele disponibile în prezent nu arată o decizie pozitivă cu privire la beneficii și riscuri. Pentru a obține o evaluare concludentă, solicitantul va trebui, printre altele, să prezinte date suplimentare de eficacitate dintr-un studiu de fază III în desfășurare în America de Nord și de Sud, iar acestea vor trebui analizate. De îndată ce rezultatele vor fi primite, ar putea fi emisă o autorizație temporară”, se arată în comunicatul Swissmedic.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.

Mai multe țări au aprobat deja vaccinul, iar pe 29 ianuarie, și Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser, persoanelor de peste 18 ani. Totodată, Agenția Europeană pentru Medicamente a calculat însă mai strict rata de eficiență a vaccinului, pe care a aproximat-o la 60%.

Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here