Germania a prelungit lockdownul până în martie!

0
331
Sursa foto: tagesschau.de

Guvernul de la Berlin şi landurile federale au decis menţinerea măsurilor dure anti-COVID până pe 7 martie. Excepţia o reprezintă frizeriile care se pot redeschide pe 1 martie.

Actualul lockdown va fi menţinut, dar vor exista totuşi câteva excepţii. Astfel că, frizeriile îşi vor putea relua activitatea, respectând norme speciale de igienă, de la începutul lunii martie. În plus, la „summitul Covid” – videoconferinţa cancelarei Angela Merkel cu premierii de land,  s-a convenit ca relaxarea măsurilor anti-coronavirus să fie posibilă doar dacă incidenţa în interval de şapte zile va ajunge la sub 35. Abia atunci se va discuta despre renunţarea la restricţii în domenii precum comerţul, gastronomia şi cultura. Consultările pe această temă vor avea loc în luna martie.

În ce priveşte redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor, decizia va reveni guvernelor regionale şi nu celui federal. Berlinul intenţionează să revină de la învăţământul online la cel din clase deja din 22 februarie, iar în alte landuri se doreşte de asemenea ca elevii să se reîntoarcă treptat în clase. 

Guvernul federal şi-a justificat dorinţa de a prelungi loockdownul prin pericolul pe care îl reprezintă răspândirea noilor variante de coronavirus, şi mai contagioase. De aceea este nevoie de „eforturi sporite pentru a reduce numărul de noi infectări”, potrivit Angelei Merkel.

Merkel a mai vorbit şi de pericolul unui al treilea val de pandemie, care va trebui combătut prin măsuri politice. Din acest motiv, şefa executivului german a pledat pentru limitarea contactelor sociale în următoarele săptămâni.

„Principiul ‘rămânem acasă’ este în continuare principalul instrument în lupta contra pandemiei şi salvează zilnic vieţi omaneşte” se menţionează în propunerea guvernului de la Berlin. 

Şi Thomas Mertens, şeful comisiei permanente de vaccinare din cadrul Institutului Robert Koch, e de părere că o relaxare a măsurilor dure anti-Covid ar fi riscantă în momentul de faţă. Există pericolul ca numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 să crească, a declarat Mertens la posturile RTL şi n-tv. Şi dacă vor lua amploare infectările, există şi pericolul apariţiei de noi mutaţii ale virusului, a adăugat el. 

Guvernul federal intenţionează să sprijine combaterea pandemiei de coronavirus la nivel mondial cu 1,5 miliarde de euro. Banii ar face parte dintr-un pachet internaţional de ajutorare. Bundestagul a aprobat această sumă în cursul după-amiezii. E vorba concret de programul „ACT-Accelerator” (Access to COVID-19 Tools). O parte din fonduri vor fi investite pentru procurarea şi repartizarea vaccinului anti-Covid în ţări afectate de sărăcie. 

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here