Ministrul USR al Justiţiei, ignoră avizul negativ al CSM și trimiteGuvernului propunerea de proiect pentru desfiinţarea SIIJ

0
874
Sursa foto: capital.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ). Cu toate acestea, ministrul Stelian Ion ignoră avizul dat de magistrați.

Astfel, au fost înregistrate 11 voturi împotriva desființării și 8 voturi pentru desființare.

Judecătorii Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile, Victor Alistar, au susţinut că nu mai este nevoie ca CSM să dea aviz, deoarece proiectul a mai primit un aviz negativ pentru desfiinţarea Secţiei speciale pe vremea fostului ministru Cătălin Predoiu, în mai 2020.

Fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat drept inacceptabil proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

„Vă spun că aţi venit în faţa CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Este inacceptabil, pentru că justiţia are nevoie de soluţii care să întărească independenţa judecătorilor şi nu să o slăbească, aşa cum urmăreşte acest proiect. Dacă ministrul Justiţiei din România se face că nu ştie cum a fost cu anchetarea judecătorilor în mod special, deşi şi procurorii au au făcut obiectul unor astfel de anchete, pe care pe alocuri pot să le numesc abuzive. Deci, dacă ministrul Justiţiei din România se face că nu a auzit, n-a văzut, n-a citit despre astfel de anchete, atunci voi propune Secţiei pentru judecători să-i facem un inventar al acestor nereguli cu care poate ministrul Justiţiei ar fi trebuit să înceapă şi nu în modul acesta pompieristic (…) Aţi venit la minister şi în prima zi de mandat aţi aruncat cu un proiect de lege pentru desfiinţarea SIIJ. Gestionarea problemelor din justiţie se face cu mare cumpănire. Eu cred că ar fi fost de datoria ministrului Justiţiei să vadă care sunt problemele din justiţie, să înţeleagă, să vadă dacă judecătorii au resurse suficiente, au sedii, dacă justiţiabilii sunt sau nu mulţumiţi de actul de justiţie şi dacă nu sunt mulţumiţi, de ce nu sunt nemulţumiţi. Oare din cauza SIIJ sunt nemulţumiţi? Sau pentru că procesele durează prea mult. Pentru că judecătorii sunt supraîncărcaţi şi în toată această ecuaţie Ministerul Justiţiei are întreaga responsabilitate. Nu mai delegaţi responsabilitatea spre CSM, pentru că nu avem nicio compentenţă. Cred că cu aceste chestiuni ar fi trebuit să începeţi şi cu dialogul. Nu sfidaţi Consiliul”, a spus Savonea.

În ciuda avizului negativ de la CSM, ministrul Stelian Ion a anunțat astăzi că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei.

În aceasă dimineaţă am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de poiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ. Am decis, în urma analizării tuturor argumentelor, să trimit mai departe acest proiect”, a anunţat Stelian Ion.

Aparent, ministrul a uitat de momentele în care sub guvernarea PSD, alături de colegii săi din USR-Plus și PNL, susțineau că avizele CSM trebuie respectate întocmai, chiar dacă sunt consultative.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here