Decizia Tribunalului Bihor: exces de putere din partea Primăriei Oradea în cazul exproprierilor din Nufărul – Cantemir

0
1306
Sursa foto: arenaconstruct.ro

Victimele „proiectului de regenerare urbană” din zona Nufărul-Cantemir, șapte familii au obținut anularea HCL 753/2019, prin care casele acestora urmau să fie demolate pentru a face loc parcărilor la sol. Tribunalul Bihor a constatat „excesul de putere” al Primăriei Oradea.

Proiectul extrem de controversat al Primăriei Oradea prin care sub pretextul „regenerării urbane”, a pus gând rău mai multor cartiere de case pentru a face loc unor banale parcări la sol, a primit o lovitură grea din partea justiției.

Anunțat cu surle și trâmbițe de către municipalitate, în prezent situația se prezintă cu o parte dintre proprietari cu casele demolate, ei fiind deja expropriați, evident la sume deloc convenabile, iar o parte dintre aceștia au obținut anularea actului administrativ care le pune la sol munca de-o viață pe zona Nufărul-Cantemir.

În patru zone diferite din acest perimetru, Primăria Oradea a decis demolarea de case pentru a realiza parcări de domiciliu pentru cei din blocurile de la strada principală. Astfel că din cele 20 de familii afectate de „marea regenerare”, șapte dintre acestea au obținut și prima victorie! Mai exact, vorbim de familiile Galea, Pop, Dumitru, Ștef, Tonț, Checiu și Pința care s-au îndreptat instanței de judecată pentru anularea HCL 753/2019.

Tribunalul Bihor s-a pronunțat la finele lui 2020, anulând hotărârea Consiliului Local Oradea. Mai exact, instanța a apreciat că Primăria Oradea a forțat limitele legii în momentul în care a decis demolarea unor locuințe private în favoarea unor parcări, spații verzi și drumuri de acces, arătând că Legea 225/2010 invocată de în HCL, nu acoperă situația reală.

Autoritatea publică a încălcat prevederile Legii 255/2010 întrucât a demarat procedura de expropriere a unor terenuri ce nu intră în sfera de aplicare a legii”, fapt pentru care instanța a apreciat că „măsura de expropriere este nelegală” și anulat-o în privința petenților.

Totodată, instanța a mai reținut și că „este ilegală aprobarea coridorului de expropriere fără realizarea unui PUZ anterior”, completat cu studii de oportunitate.

În final, Tribunalul Bihor a apreciat că „autoritatea publică pârâtă, neanalizând în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcții din aria cercetată, a acționat cu exces de putere”.

Decizia Tribunalului a fost atacată de Primăria Oradea, dar încă nu a fost stabilită data primului termen.

Sursa aici

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here