Adio bani europeni? Corecții de 81 de milioane de lei în 9 proiecte ale Primăriei Oradea

0
1317
Sursa foto: news.ro

Datorită abaterilor constatate de finanțator în derularea proiectelor Primăriei Oradea, municipalitatea a fost penalizată cu procente cuprinse între 10 și 100%. 

Cu toate că în articolele plătite pentru reclamă, Oradea este văzută drept o campionă la atragerea de fonduri europene, realitatea ne arată că Oradea merită locul 1 pentru corecțiile financiare aplicate pentru abaterile majore.

La finalul lui 2020, totalul corecțiilor acumulate în acest exercițiu financiar de către Primăria Oradea au ajuns la peste 81,5 milioane de lei, adică peste 16,7 milioane de euro. Motivele: greșeli în procedurile de achiziție, lipsa de vizibilitate europeană a licitațiilor, conflicte de interese în diverse etape ale proiectului sau lipsa de transparență în privința evaluării ofertelor depuse pentru achiziția lucrărilor.

Modul în care municipalitatea a înțeles să atragă fonduri europene se vede și în cazul proiectelor de eficientizare energetică a școlilor și grădinițelor, care au primit și câte două corecții de 10% pentru nereguli constatate în atribuirea contractelor de proiectare sau lucrări. În cazul Școlii Dacia, a Liceului „Onisifor Ghibu” și a Grădiniței nr. 20, corecțiile s-au aplicat pentru modificarea criteriilor de selecție după deschiderea ofertelor, conducând la respingerea unui participant, pentru nerespectarea criteriilor de transparență sau modificarea unei oferte în timpul evaluării. Corecțiile totalizează peste 840 mii de lei.

Totodată, mare parte dintre corecții sunt aplicate pentru că procedurile de atribuire a contractelor nu au fost publicate astfel încât să aibă vizibilitate la nivelul întregii Uniuni Europene.

Măsura dictată este returnarea unei pătrimi din banii alocați pentru proiecte la următoarele obiective: lucrările de la pasajului Magheru cu Podul Dacia – 4,3 milioane de lei, pietonalizarea de pe str. Vasile Alecsandri – 835 mii de lei, reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 11 – 3,5 milioane de lei, coridorul verde Barcăului – 2,3 milioane de lei, Piața Ferdinand – 4,4 milioane de lei, pietonala Aurel Lazăr – 1,1 milioane de lei, pietonala Libertății – 2,2 milioane de lei și promenada centrală de pe Criș – 2,9 milioane de lei și grădinița din Parcul Industrial din Șoseaua Borșului – 62 mii de lei.

Cea mai mare corecție aplicată municipalității este în procent de 100% și vorbim de 3 (trei!) proiecte. Primul este proiectul pentru prelungirea liniei de cale rulantă pentru tramvai, pe porțiunea Calea Aradului – Peța – depoul OTL – Cantemir, unde exista un conflict de interese pentru că proiectantul de la faza incipientă DALI face parte și din asocierea câștigătoare a lucrării. E vorba de firma Aquacons, clientă fidelă a Primăriei, care a prestat studiul de fezabilitate, dar a câștigat apoi și proiectarea cu execuție, în asociere cu Abed Nego SRL.

Al doilea proiect cu corecție de 100% privește atribuirea dirigenției de șantier pentru proiectul de amenajare a malului stâng al Crișului, unde vorbim de o sumă de 58.000 de lei. Al treilea proiect cu corecție de 100% este pentru serviciile de proiectare aferente reabilitării fațadei și interioarelor Școlii nr. 11, în sumă de peste 59.000 de lei, unde deficiența constatată o reprezintă procedura de achiziție greșită, pentru că s-a făcut achiziție directă pentru proiectare înainte de semnarea contractului de finanțare.

Deși primarul Florin Birta transmite cu eroism că Primăria va ataca în justiție fiecare corecție aplicată, viitorul nu arată bine, întrucât singurul proces de contestare a corecțiilor încheiat deja – cel referitor la aplicarea a 25% pentru lipsa de vizibilitate europeană a licitației, a fost pierdut de Primărie, după ce instanța a respins acțiunea.

Din păcate pentru orădeni, aceste corecții înseamnă că nota de plată va fi achtată de municipalitate, adică de fiecare orădean în parte prin taxele si impozitele plătite. Iar din păcate, ceea ce la România te iubesc și alte emisiuni și articole laudative nu se spune, este că în 2021 există cartiere din Oradea unde asfaltul și canalizarea sunt inexistente, iar mai grav, cartiere unde apa potabilă este un lux nevăzut.

Sursa aici

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here