George Maior a fost rechemat din funcția de ambasador al României în SUA. Alături de Maior sunt rechemați alți 22 de ambasadori

0
599
Sursa foto: digi24.ro

Președintele Iohannis l-a rechemat pe George Maior din funcția de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Alături de Maior sunt rechemați alți 22 de ambasadori, printre care și Emil Hurezeanu.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 și a fost șef al SRI în perioada 2006-2015. Acesta a fost implicat și într-un scandal cu privire la rechemarea sa în țară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreționar în care Maior a folosit Serviciul.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 2019, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete privind rechemarea unor ambasadori, printre care Emil Hurezeanu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, Bogdan Mazuru (Austria), Vlad Vasiliu (Confederația Elvețiană și în Principatul Liechtenstein), Ovidiu Dranga (Polonia), Steluța Arhire (Republica Slovacă) și Liviu-Petru Zăpîrțan (Sfântul Scaun și pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta).

Lista completă cu ambasadorii rechemați în țară de Klaus Iohannis o regăsiți aici.

Iulian Chifu, analist de politică externă, a declarat că este vorba despre o rechemare obișnuită, pentru că ambasadorilor li s-au încheiat mandatele.

„E vorba de o rechemare în grup. E o procedură obișnuită. Acești ambasadori și-au depășit mandatul. Un mandat este în jur de 4 ani. În America au fost alegeri și era normal ca ambasadorul să nu fie retras înainte. Unii sunt diplomați de carieră și vor lucra la MAE. Ambasadorii au circa trei luni ca să revină în țară. Știau că urmează acest moment. Există zona protocoloară de rămas-bun”, a explicat analistul Bogdan Chifu.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here