Guvernul Cîțu ar fi majorat TVA-ul la locuințe în ultima zi a anului 2020: Pentru locuințele până-n 140.000 de euro, TVA-ul este de 19%, nu de 5%

0
877
Sursa foto: g4media.ro

Noi vești „bune” din partea Guvernului Cîțu pentru români. TVA-ul pentru locuințe a fost majorat pe ascuns la finele anului 2020.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, vicepreședinte al Comisiei Economice, vine cu o informație bombă pentru domeniul imobiliar și pentru cei care voiau să-și cumpere o locuință. El susține că Guvernul Cîțu, în ultima zi a anului 2020, ar fi făcut o mutare prin care, pentru locuințele până-n 140.000 de euro, TVA-ul este de 19%, nu de 5%.

„A fost luată intempestiv această măsură. Noi am dat Codul Fiscal în luna octombrie, la mijlocul lunii noiembrie, proiectul de lege a fost promulgat de președinte în Monitorul Oficial al României, o lună și jumătate legea a fost în vigoare, mă refer la legea prin care se plătea TVA 5% la achiziția de locuințe, prin programul acesta Prima Casă/ Noua Casă.În ultima zi a anului, Guvernul Cîțu a dat o OUG, prin care a prorogat termenul de reducere a TVA de la 19% la 5%, însemnând că în acest an (n.r. 2021), toți cei care achiziționează o locuință până în 140.000 de euro, vor plăti TVA de 19%. Problema e că, în perioada în care legea a fost în vigoare, au fost zeci de mii de oameni care au făcut promisiuni de vânzare pe prețul cu 5% TVA. Sunt în situația acum să fie înștiințați că TVA-ul a crescut la 19%. Zic că e o creștere deloc așteptată a TVA, cu impact negativ, pentru că era o gură de oxigen”, a spus Daniel Zamfir în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Impactul bugetar ar fi de 200 de milioane de lei. Daniel Zamfir a solicitat abrogarea acestui amendament care prevede majorarea TVA la 19%.

Este vorba despre o OUG adoptată în ședința din 30 decembrie 2020, care prevede amânarea până la 1 ianuarie 2020 a termenului de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale. În preambulul OUG 226/30 decembrie 2020 se arată: „ținând cont că neadoptarea în regim de urgență a unei măsuri de prorogare până la 1 ianuarie 2022 a termenului intrării în vigoare a măsurilor privind aplicarea deductibilității integrale a ajustărilor pentru creanțele neîncasate, precum și privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale ar genera un impact suplimentar asupra veniturilor bugetare”.

TVA de 5% se aplică în continuare doar pentru livrarea de locuințe de maximul 120 de mp a căror valoare nu depășește 450.000 de lei.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here