Studiu: 50% din foştii pacienţi cu COVID au dezvoltat probleme cu inima

0
758
Sursa foto: garibaldimedical.ro

Un nou studiu asupra pacienților care au fost infectați cu COVID-19, arată că, 50% dintre pacienți au probleme cardiace.

Dacă ai fost infectat cu coronavirus și acum ai probleme cu inima, să știi că ar putea fi vorba despre o sechelă post COVID.

Un nou studiu din Londra arată că jumătate dintre pacienții vindecați de forme severe de coronavirus, se întorc la spital, iar majoritatea dintre ei acuză leziuni ale inimii precum miocardita sau ischiemia. Potrivit cercetătorilor din UK, aceștia au analizat starea de sănătate a 148 de pacienți din spitale diferire, iar la o lună după vindecarea de COVID-19, oamenilor li s-a făcut un RMN cardiac. Majoritatea au avut nivelul de troponină crescut, markerul eliberat în sânge atunci când mușchiul inimii este rănit.

Rezultatele au fost comparate cu cu cele ale persoanelor care nu au fost infectate, dar și cu rezultatele a 40 de voluntari sănătoși. Astfel de situații au fost întâlnite și la noi.

„Este grav afectată coagularea. Și pentru că este afectată coagularea, tot ce ține de sânge și formarea de chiaguri pune la risc orice persoană care are astfel de probabilități în bolile pe care le are. Asta înseamnă că mai ușor poți să faci infarct, mai ușor poți să faci trombosuri sau anumite informații ale peretelui inimii, cum este miocardita. Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii care poate să apară asociată în multe boli virale, boli produse de virusuri”, spune medicul Sandra Alexiu.

Pentru că sunt tot mai întâlnite patologiile de lungă durată post covid, ghidul medicilor din România s-a modificat. Au fost introduse medicamene împotriva coagulării, recomandate tuturor persoanelor infectate cu Covid-19 și internate în spital, dar mai ales celor din categoriile de risc, chiar și după perioada de vindecare a infecției cu coronavirus. Și nu este singura recomandare a medicilor pentru prevenirea unei posibile leziuni a inimii.

„Recomandarea noastră este ca după ce se termină cele 14 zile de izolare, chiar dacă pacientul este bine să existe un examen de bilanț clinic și medicul de familie să stabilească dacă este nevoie de analize sau alte examinări în afara analizelor de sânge, astfel încât să vedem dacă există factori de risc și ei pot fi agravați”, mai spune medicul.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here