Polonia a EXPLODAT la adresa CJUE: E inacceptabil să se amestece în alegerea membrilor Curții Supremă de Justiție

0
686
Sursa foto: emerging-europe.com

Polonia a răbufnit la recenta decizie a CJUE, care privește nominalizarea la unor magistrați la Curtea Supremă de Justiție.

Ministrul justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro, a calificat drept inacceptabilă decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie a Polonie judecătorii trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărârile comisiei de evaluare a candidaţilor.

Ziobro, unul dintre principalii arhitecţi ai reformelor sistemului judiciar polonez din ultimii ani, a afirmat că CJUE îşi depăşeşte mandatul.

Potrivit ministrului citat, „legea de cel mai înalt rang este” Constituţia poloneză şi nu legea europeană.

Decizia Curţii de Justiţie a UE „depăşeşte tratatele europene şi, în acest sens, le şi încalcă”, a declarat Zbigniew Ziobro. El a susţinut că „rolul curţii nu este de a crea un proces politic” şi că CJUE ‘şi-a depăşit rolul în mod deschis”.

CJUE a decis marţi că amendamentele succesive la legea poloneză ce reglementează activitatea Consiliului Judiciar Naţional (KRS) ar putea contraveni legislaţiei UE.

Concret, este vorba despre eliminarea posibilităţii unei revizuiri judecătoreşti efective a respingerii unor magistraţi în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie.

De la finalul lui 2015, între Comisia Europeană şi Polonia au apărut mai multe diferende legate de reformele iniţiate de guvernul conservator de la Varşovia. Bruxellesul acuză autorităţile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here