Raport GRECO: Austria a înregistrat progrese insuficiente privind lupta împotriva corupției

0
350
Sursa foto: wien.info

Consiliul Europei a constatat „progrese insuficiente” din partea Austriei în materie de luptă împotriva corupției în mediile judiciare sau politice, reușind să implementeze doar două din cele 19 recomandări.

Potrivit unui raport al GRECO, organism al Consiliului Europei, Austria a pus în practică într-un mod satisfăcător doar două din cele 19 recomandări ale GRECO, propuse în 2017.

GRECO arată prin documentul mai sus amintit că „nivelul foarte slab de conformitate” cu recomandările sale „nu a evoluat”, atât în ceea ce privește „transparența procesului legislativ”, cât și în ceea ce privește „un cod de conduită pentru deputați” care vizează chestiunile precum conflicte de interese sau declarații de avere.

Referitor la judecători şi procurori, raportul consideră „regretabil că un număr considerabil de măsuri” avute în vedere din 2018 „nu au fost încă finalizate”.

De asemenea, raportul GRECO menţionează lacunele din procesele de selecţie a magistraţilor şi de evaluare a lor, chiar dacă există „progrese” legate de noile dispoziţii care le interzic să ocupe simultan funcţii politice sau de principiile deontologice.

În acest context, GRECO solicită Austriei să prezinte cât mai rapid, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2021, un raport cu privire la punerea în practică a recomandărilor acestui organism.

Austria a fost dominată în ultimii ani de mai multe scandaluri de corupție.

Cu trei săptămâni în urmă, domiciliul ministrului de finanţe Gernot Blümel, un aliat apropiat al cancelarului Sebastian Kurz, a fost percheziţionat de procurorii anticorupţie care îl tratează ca suspect în legătură cu posibile donaţii pentru Partidul Popular austriac (ÖVP).

Procurorii verifică dacă, în coaliţia precedentă formată din ÖVP şi Partidul Libertăţii, s-a ajuns la un acord între oficialităţi guvernamentale şi compania Novomatic, specializată în aparate de jocuri de noroc pentru cazinouri, pentru a numi un membru al conducerii Casinos Austria în schimbul acordării licenţelor pentru Novomatic.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here