Fără mașini diesel în oraș: primarul Brașovului a lansat o consultare publică

0
948
Sursa foto: autoblog.md

Primarul Brașovului a lansat în consultare publică o măsură extrem de controversată! Fără mașini diesel în oraș!

Poluarea este încă una din gravele probleme cu care se confruntă societatea românească. Dincolo de arderi ilegale de deșeuri și colectarea eronată a acestora, mijloacele de transport reprezintă o sursă importantă de poluare. Brașovul a făcut multe demersuri în acest sens, înlocuind mijloacele de transport în comun cu unele noi. Însă actualul primar nu vrea să se oprească aici, pornind o consultare publică pentru interzicerea mașinilor diesel în Brașov.

Allen Coliban a scris, pe pagina sa de Facebook, care ar putea fi următoarele direcții pentru limitarea poluării în oraș, acestea fiind recomandări ale Observatorului de Sănătate:

  • Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
  • Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
  • Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin.
  • Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.
  • Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Unele dintre măsuri sunt deja luate la Brașov, altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe șine, piste de biciclete, mai multe spații verzi, campanii de informare)”, precizează Coliban, în postarea sa.

Acesta insistă că mașinile diesel și vechi, în număr mare conduc la un aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului).

Brașovul este pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai avem drum lung până când să putem spune că avem un aer de bună calitate. Ca să vă faceți o idee legată de cât ne costă slaba calitate a aerului, rapoartele ne arată că un bucureștean pierde 3.000 de euro pe an din cauza poluării”, adaugă edilul.

Sursa – wall-street.ro.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here