O gafă de securitate, în presa internațională! Parole de acces din cadrul MApN au ajuns pe Facebook postate de ministrul Ciucă

0
332

Secretele Ministerului Apărării publicate pe Facebook direct pe pagina ministrului, în cadrul unei postări pentru imagine. Pe tablă apăreau ministrul, câțiva parlamentari și mai multe parole de securitate din cadrul MApN.

Culmea secretelor la Ministerul Apărării. Mai multe parole şi numere de telefon considerate confidenţiale au fost făcute publice pe reţelele de socializare.

Pozele în care apăreau ministrul, câţiva parlamentari şi o tablă pe care erau scrise parolele de acces au fost postate chiar pe pagina de Facebook a ministrului Nicolae Ciucă. Au fost şterse câteva minute mai târziu, după ce au devenit virale.

Fotografiile se voiau a fi o simplă mărturie a unei vizite de lucru la Sibiu. Au fost publicate ieri pe pagina de Facebook a ministrului Apărării şi în ele apar Nicolae Ciucă, mai mulţi membrii ai comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi o tablă aflată în sală. Pe ea, însă, sunt scrise parola de acces în videoconferinţă, o adresă de email a unui centru de vaccinare şi userul şi parola unui laptop.

În doar câteva minute, datele secrete s-au viralizat. Iar fotografia a fost ştearsă. Explicaţiile ministerului au venit ulterior:„Fotografiile au fost realizate in Call-Center- ul MApN și imediat ce a fost semnalată situația au fost înlăturate de echipa de comunicare care administrează pagina oficială a ministrului. Vă informăm că nu au existat accesări sau intenții de accesare. Parolele au fost schimbate imediat”.

Internauţii au taxat gafa echipei de comunicare şi glumele s-au ţinut lanţ despre cât de secrete mai sunt secretele militare. Dincolo de glumă, specialiştii în IT spun că pericolul accesării datelor din platforma de vaccinare a fost unul real.

Andrei Avădănei, specialist IT: „În doar câteva minute ar fi putut copia toate conversaţiile, toate discuţiile, toate datele personale. Le-ar fi putut folosi ulterior în diverse alte infracţiuni. Cei care au nevoie de date personale pentru a putea cumpăra diferite produse online”.

O gafă de securitate, în presa internațională

Mai ruşinos este faptul că România va găzdui noul Centru de competențe european în materie de securitate cibernetică. Gafa de securitate a apărut şi în presa internaţională, unde de exemplu cotidianul german Der Spigel a relatat pe larg incidentul de la Sibiu. 

Sursa – observatornews.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here