Un tribunal din Bruxelles obligă guvernul din Belgia să ridice toate restricțiile anti-COVID. Vezi ce se întâmplă dacă nu respectă decizia

0
574
Sursa foto: pinterest.com

Un tribunal din Belgia ordonă guvernului eliminarea tuturor restricțiilor anti-COVID. Autoritățile au 30 de zile la dispoziție pentru a-și adapta legislația.

Instanța de fond de la Bruxelles a dispus statului belgian să ridice toate măsurile anti-Covid-19 în vigoare în termen de 30 de zile, conform ordinului obținut de ziarul La Libre.

Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a-și încorpora deciziile în legislația de reglementare. Statul belgian, dacă nu respectă termenul stabilit de instanța de fond de la Bruxelles, va trebui să plătească o amendă de 5.000 de euro pe zi.

Totul a început atunci când, pe 12 martie, avocații Ligii pentru Drepturile Omului (LDH) și echivalentul său flamand, Liga voor Mensenrechten, au pledat în fața Tribunalului de Primă Instanță de la Bruxelles după un apel împotriva statului belgian din 22 februarie.

LDH a dorit să știe dacă măsurile introduse pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului – și, prin urmare, decretele ministeriale adoptate în timpul acestei crize – respectă prescripțiile legale. Prin urmare, miercuri, instanța a decis în favoarea organizațiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului, condamnând statul belgian.

Hotărârea specifică faptul că statul belgian, reprezentat de ministrul de interne, trebuie să „ia toate măsurile adecvate pentru a pune capăt situației de ilegalitate aparentă care decurge din măsurile de restricționare a drepturilor și libertăților fundamentale recunoscute de Constituție”.

Hotărârea indică decretul ministerial din 28 octombrie 2020, precum și decretele care au urmat. Încălcările ar fi legate de temeiul juridic invocat de statul belgian, în acest caz legea din 15 iulie 2007. În acest sens, hotărârea pronunțată indică un „dublu discurs” susținut de autorități de la ministrul de interne care ar fi indicat, la 25 februarie 2021, că legea din 2007 nu a fost creată pentru a face față unei situații precum cea pe care o trăim în prezent. Cu toate acestea, acesta este una dintre bazele legale invocate de guvern. Prin urmare, instanta vede în el „un discurs dublu”.

Prin urmare, hotărârea prevede că toate măsurile introduse prin aceste decrete ministeriale trebuie ridicate în termen de 30 de zile, sub sancțiunea unei amenzi de 5.000 de euro pe zi de întârziere.

Contactat de noi, biroul ministrului de interne nu a dorit să reacționeze pentru moment.

Pentru Audrey Lackner și Audrey Despontin, avocații care reprezintă cele două ligi, această hotărâre este o victorie istorică. „Suntem încântați de această decizie, este o zi importantă pentru statul de drept și pentru democrație, de asemenea, încântat să vedem că instanța a considerat măsurile ilegale dat fiind faptul că legea din 2007 (Nota redactorului: unul dintre bazele juridice ale decrete ministeriale) nu este făcuta pentru a gestiona o pandemie și cu atât mai puțin pentru un an. Prin urmare, este necesar să se creeze o lege și să se organizeze o dezbatere parlamentară. Această decizie recunoaște necesitatea unei dezbateri parlamentare.

De fapt, dezbaterea parlamentară începe miercuri în timpul unei sesiuni plenare dedicată exclusiv proiectului de lege privind pandemia.

Între timp, hotărârea pronunțată miercuri va influența măsurile aplicate în prezent? Nu, amintește Anne-Emmanuelle Bourgeaux, expert constituțional la Universitatea Mons. „Statul belgian are la dispoziție 30 de zile pentru a raspunde, dar până atunci suntem într-o perioadă de incertitudine. Cert este că hotărârea de astăzi demonstrează că era potrivit să denunțăm slăbiciunea bazei juridice obișnuite”.

Expertul constituțional consideră, de asemenea, că, din lipsa unui răspuns din partea Consiliului de Stat, justițiabilii s-au orientat către alte jurisdicții pentru a reuși. „Și justițiabilii au avut dreptate. Consiliul de stat a fost foarte îngăduitor cu decretele ministeriale luate, în timp ce are un rol de protector al gardienilor libertăților drepturilor cetățenilor. Consiliul de stat s-a închis în carapae în loc să protejeze împotriva amenințărilor și a intruziunilor în drepturile cetățenilor. Este păcat, dar hotărârea pronunțată miercuri clarifică problema. Și ne amintește că drepturile și libertățile omului sunt mai presus de orice”.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here