Pericolul din spatele alimentelor procesate. De ce nu ar trebui să amestecăm carbohidrații cu băuturile dietetice

0
494
Sursa foto: loseitblog.com

Un cercetător canadian, a condus un experiment similar cu cel al fiziologului rus Ivan Pavlov. Vezi aici rezultatul.

Harvey Weingarten, un cercetător canadian, a condus un experiment similar cu cel al fiziologului rus Ivan Pavlov. Weingarten a folosit șoareci în loc de câini și le-a pus un sunet în timp ce îi hrănea. Rezultatele au fost similare: șobolanii au asociat sunetul clopotului cu mâncarea. Dar Weingarten a extins experimentul și le-a dat șobolanilor o masă când nu le era foame. Rozătoarele au văzut mâncarea, dar au ignorat-o complet numai până când au auzit sunetul. Weingarten a descoperit că șobolanii, care anterior ignoraseră mâncarea cu desăvârșire, au mâncat tot după ce au auzit sunetul.

Experimentul demonstrează măsura în care indicii din mediul nostru influențează ce și cât mâncăm.”, a declarat pentru Haaretz Dana Small, om de știință, psiholog și conducător al laboratorului de Cercetare în Dietă Modernă și Fiziologie din cadrul Facultății de Medicină de la Yale. Potrivit profesorului Small, rezultatele experimentului atestă discrepanța nesănătoasă care poate exista între sentimentul de sațietate pe de o parte și instinctul incontrolabil de a mânca fără a fi cu adevărat înfometat.

Small avertizează constant asupra pericolelor care se ascund în alimentele procesate și este hotărâtă să înțeleagă motivul pentru care aceste alimente duc la obezitate. Aceasta a efectuat mai multe cercetări legate de gustul și plăcerea de a mânca și a descoperit că adevăratul factor de răspuns al creierului provine din semnalele din stomac, mai degrabă decât din semnalele senzoriale din gură.

Sistemul metabolic transmite semnale, iar creierul codifică aceste informații metabolice ca recompensă, separat de experiența conștientă a plăcerii.”, transmite Small. „În calitate de psiholog, nu aveam intenția să mă ocup de stomac sau tractul digestiv, dar în cele din urmă am înțeles că răspunsurile la întrebările mele se află exact acolo. Am vrut să știu de ce mediul nostru alimentar declanșează supraalimentarea, să înțeleg ce cauzează alimentația care duce la greutate excesivă.”

Cercetătoarea a descoperit că oamenii au dezvoltat gustul de dulce și au o experiență pozitivă față de alimentele dulci, deoarece acestea sunt însoțite de energie. „Din punct de vedere evolutiv, creierul nostru a învățat să ne răsplătească pentru consumul de produse dulci – și nu numai noi, la fel se întâmplă și la animale. Motivul este că alimentele dulci sunt bogate în calorii, care reprezintă o condiție de supraviețuire și nu se obțin atât de ușor în natură.”

Mulți medici recomandă consumul de grăsimi și carbohidrați împreună, deoarece ajută la încetinirea absorbției zahărului din organism, însă Small este de altă părere. „Problema este că, în momentul în care consumăm grăsimi și carbohidrați împreună, stomacul trimite un semnal dublu către creier – de carbohidrați și de grăsimi – și creierul eliberează mai multă dopamină, care șterge valoarea de recompensă a alimentelor în circuitele creierului nostru. Experimentele pe care le-am făcut în laboratorul nostru de la Yale și în colaborare cu colegii de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului, au arătat că oamenii vor fi gata să plătească mai mult pentru alimentele cu grăsimi și carbohidrați în comparație cu alimentele cu același nivel de zahăr și aceeași cantitate de calorii, dar care conțin doar carbohidrați sau doar grăsimi.”

Citește mai multe aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here