A doua zi de negocieri în coaliție, programată pentru ora 16:00. România în impas din cauza coaliției

0
1938
Sursa foto: activenews.ro

PNL vrea un nou ministru la Sănătate, în timp ce USR-Plus vrea un nou premier. Din păcate cei care pierd în această luptă sunt românii.

Noi îl vrem, dar el se lasă așteptat. E vorba despre ministrul Sănătății. Nu avem ministru în funcție și, cu toate acestea, coaliția este ocupată cu scandaluri, reproșuri și jigniri între parteneri. În câteva ore, liderii coaliției se întâlnesc din nou.

Este nevoie de un compromis politic fie din partea PNL, fie din partea USR-PLUS. Puțin probabil ca PNL să cedeze și să renunțe la propriul premier. De altfel, toții liderii liberali importanți au făcut scut în spatele lui Florin Cîțu. În același timp, nici USR-PLUS nu dă semne că ar face un pas în spate.

Situația se poate debloca printr-un nou acord de colaborare. La asta se lucrează acum. USR-PLUS vrea garanții că premierul nu le va remania miniștrii „peste noapte”, așa cum a făcut-o cu Voiculescu, spun ei. Premierul ține în brațe prerogativele sale constituționale de a schimba un ministru.

Însă, aici este un aspect important, Constituția nu vorbește și despre cazul în care premierul conduce un guvern de coaliție. A existat la începutul anilor 90 o lege care vorbea despre această situație. Legea îi dădea drept de decizie premierului, dacă nu se înțelegeau partenerii de coaliției. Însă, această lege e demult uitată. Și atunci, în acest caz intervine protocolul de colaborare, despre care vorbeam la început.

Nu avem un orizont de timp clar pentru finalizarea negocierilor. Aici nu mai este vorba despre numiri la ministerul Sănătății. Miza este pe acest protocol, cu care vor merge, la final, și la Palatul Cotroceni, pentru că, de acolo vine lumina. Președintele Klaus Iohannis nu se amestecă deocamdată, dar a trimis mesaje clare – coaliția trebuie să meargă mai departe. Le-a dat și un termen scurt de împăcare: 48 de ore.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here