PNRR: de la 80 de miliarde au ajuns la…29!!

0
458
Sursa foto: capital.ro

În 2020, Klaus Iohannis se lăuda că va aduce în România 80 de miliarde de euro, despre care UE ne-a spus că avem doar 14 miliarde fonduri nerambursabile și 13 miliarde cu titlu de împrumut. Coaliția de guvernare din România a cerut ca la ușa cortului 40 de miliarde, iar ușa ne-a fost trântită în nas. În realitate râmân doar 29 de miliarde, atât!

Toamna trecută, înainte alegeri, Iohannis se lăuda că aduce 80 de miliarde de euro. Apoi, cele 80 de miliarde au devenit, conform UE (!), 14 fonduri nerambursabile și 13 împrumuturi! După care, USR-PNL s-au dus la UE și au cerut vreo 40 de miliarde, așa, în scârbă… Iar UE i-a trimis acasă.

Ei bine, aseară, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că în şedinţa de coaliţie s-a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că România va merge la Bruxelles cu PNRR în suma alocată de Comisia Europeană.

“Priorităţile pe care şi le-a asumat România în programul de guvernare vor fi reprezentate şi în acest PNRR. Nu renunţăm la niciun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum. Au cerut mai multe detalii. Unii dintre miniştri vor merge la Bruxelles, în perioada următoare, să explice mai bine proiectele. (…) Cred că sunt două-trei proiecte unde sumele sunt diferite, dar proiectele rămân, pentru că sunt importante. Acest PNRR trebuie privit în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanţate în totalitate din PNRR. Alte proiecte vor fi finanţate parţial din PNRR şi din alte surse – buget sau fonduri europene. În acest moment, avem această reducere de costuri, mergem la Comisia Europeană şi vom discuta detaliile tehnice. Vom merge la Bruxelles exact cu asuma alocată. Sunt ţări care au mers peste alocare”, a afirmat Cîţu, după şedinţa coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă nu vor mai fi şi alte obiecţii din partea Comisiei Europene, Cîţu a răspuns: “Garanţii nu poate să dea nimeni. Avem specialiştii noştri care se vor uita ca detaliile pe care le avem să fie cele pe care le cere Comisia Europeană”.

Florin Cîțu va merge la Bruxelles împreună cu Cristian Ghinea, pentru negocierile finale. 

Sursa aici și aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here