După un an de pandemie, România este doar pe locul 129 în lume la sprijin direct acordat de stat economiei

0
593
Sursa foto: g4media.ro

La un an de la debutul pandemiei, cifrele arată așa: România se află pe locul 129 în lume la sprijin acordat direct de stat economiei. Congo și Afganistan sunt înaintea României, iar Ungaria este pe locul 22.

România coboară într-un top al țărilor realizat pe baza sprijinului direct acordat de guverne economiei prin măsuri fiscale. Potrivit datelor valabile la 17 martie, exact la un an de la instaurarea stării de urgență anul trecut, România se află pe locul 129 în lume, după Congo (127) și Afganistan (128). Pentru comparație, Ungaria este pe locul 22, cu un sprijin acordat economiei, calculat ca procentaj din PIB, de patru ori mai ridicat decât cel al României, iar Polonia este pe locul 33, relevă datele FMI analizate de Profit.ro. Infograficul de mai jos arată situația la nivel global.

În septembrie, România era pe 114, iar în decembrie pe 124. În timp ce statul român nu pare să mai fi făcut mare lucru în ultimul timp, alte țări și-au intensificat eforturile.

Sprijinul Guvernului român pentru economie s-a situat, până la data de 17 martie, la 2,2% din PIB, cel al Ungariei la 9,2% din PIB, iar al Poloniei la 7,8%.

De ce este important: Autoritățile au reacționat anul trecut pentru a ajuta economia să treacă de șocul cauzat de restricțiile pe care tot guvernul le-a introdus pentru combaterea pandemiei de coronbavirus, multe dintre măsurile luate fiind inspirate de cele din alte state UE. Implementarea a fost, însă, dificilă în unele cazuri, iar ajutorul, care trebuia să fie acordat rapid, se află încă la stadiul de promisiune.

De asemenea interesant: Cea mai eficientă măsură de sprijin a fost cea care a presupus ca statul să nu facă nimic, și anume introducerea facilității de amânare la plată, fără dobânzi, penalități și executare silită, a obligațiilor fiscale către ANAF. Profit.ro a prezentat situația amânărilor la plată.

Autoritățile au afirmat în mai multe rânduri că resursele statului pentru sprijin direct sunt limitate, în contextul în care bugetul este tensionat, cu venituri mici și cheltuieli mari și rigide, în mare măsură pentru salariile angajaților din sectorul public și pentru pensii.

Mai multe detalii pe acest subiect pe profit.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here