Ilie Bolojan primește o palmă de la actori. Vlad Massaci, reacţie după anunţul că artiştii ar putea avea contracte scurte: „Să se gândească. Teatrul ridică calitatea vieţii”

0
1228
Sursa foto: news.ro

Liderul PNL Bihor și președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan le-a pus gând rău actorilor și instituțiilor de cultură. Actori vor avea contracte DOAR pe durată nedeterminată, iar instituțiile vor fi comasate.

Ca urmare a acestei decizii, Vlad Massaci a postat pe pagina sa de socializare un mesaj pentru liderul liberal, în speranța că aceste măsuri nu vor fi implementate. Speranțe deșarte spunem noi…

Teatrul costă comunitatea bani, dar indirect şi produce bani. Cum? Teatrul ridică calitatea vieţii într-o comunitate. Un oraş care are teatru, are festivaluri de tot felul etc, devine un oraş în care merită să te muţi. Asta atrage de la sine investitori.

Nu ştiu dacă dl Bolojan îşi aminteste de oraşul Sibiu la începutul anilor ’90. Nu şi-ar fi imaginat nimeni pe atunci că ar putea deveni în scurt timp Capitala Culturală Europeană. TeatrSul local şi Festivalul Internaţional au avut un rol foarte important în această decizie care a atras fonduri europene şi investiţii străine, deci locuri de muncă şi tot ce derivă de aici.

Deci, dl Bolojan să se gândească dacă în loc să facă economii iluzorii prin comasări neinspirate şi (probabil) ilegale transformări ale contractelor oamenilor din instituţiile de cultură locale, nu mai bine crează mecanisme suplimentare de dezvoltare a reţelei culturale din localitate”, a scris Vlad Massaci pe Facebook. 

Noua conducere a Consiliului Județean, sub pixul lui Ilie Bolojan arată că, așa cum nici în Oradea nu dădea doi bani pe cultură, așa ordonă și de la cârma județului. Modelul a fost probabil preluat din alte țări, unde un singur lider decide tot, toate instituțiile se subordonează liderului unic, iar cultura rasă din liste este la regula zilei.

Actorii l-ar fi invitat pe Bolojan să discute despre ideea de a le schimba contractele de muncă, însă neinteresat de ceea ce au avut de spus, politicianul a rămas la opinia lui. Așadar, Teatrul Regina Maria, Ansamblul Crișana și Filarmonica vor deveni una, iar actorii vor avea contracte pe perioade determinate.

Artiştii sunt nemulţumiţi pentru că rămân, practic, fără siguranţa unui job, în timp ce unii dintre ei s-au relocat la Oradea din alte părţi ale ţării şi, în unele cazuri, şi-au întemeiat aici familii. Mai mult, ei se tem că, în cazul în care toţi vor avea contracte pe perioadă determinată, trupa ar putea avea de suferit din cauza mofturilor unui manager sau altul, care ar putea alege să întrerupă colaborări în urma unor evaluări anuale subiective: „Îţi trebuie doar ca unul să nu te suporte şi ţi-a distrus o carieră. Noi nu avem alt angajator în oraş…”, spune o actriţă.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here