Ungaria nu dorește împrumuturi din PNRR. Va folosi doar GRANTURILE!

0
730
Sursa foto: en.airlinestravel.ro

Ungaria se va folosi doar de granturile din Mecanismul de Redresare și Reziliență, și nu va folosi creditele, care nu sunt adecvate obiectivelor țării.

Secretarul de stat ungar pentru afaceri europene Szabolcs Agosthazy a declarat că Ungaria se va folosi doar de granturile din Mecanismul de Redresare și Reziliență, și nu va folosi creditele. Acesta a explicat că împrumuturile nu sunt adecvate obiectivelor țării.

Potrivit lui Szabolcs Agosthazy, împrumuturile din fondul european sunt relativ ieftine, dar nu prețul este dezavantajul. El a spus, în cadrul unui interviu pentru ziarul economic Vilaggazdasag, că „orientarea sectorială şi termenul pentru utilizarea” este, de fapt, dezavantajul.

Am elaborat programe de dezvoltare anterior într-o schiţă în care accesam volume considerabile de credite. În acest timp, pe măsură ce negociam cu Comisia Europeană, a devenit tot mai clar că produsele de creditare oferite de UE nu se potriveau perfect cu atingerea obiectivelor guvernului ungar”, a adăugat secretarul de stat.

Szabolcs Agosthazy a mai spus că majoritatea statelor membre Uniunii Europene au o poziție similară cu Ungaria în ceea ce privește acest aspect. El mai spune că doar 5 dintre 27 de state vor folosi total sau parțial aceste împrumuturi.

Nu a fost o decizie politică, ci pur şi simplu o politică pe care guvernul a decis-o după ce biroul premierului (Viktor Orban) şi Ministerul de Finanţe au examinat împreună condiţiile Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Am constatat că aceasta nu este în prezent cea mai adecvată resursă pentru implementarea obiectivelor naţionale ale Ungariei”, a mai explicat Szabolcs Agosthazy decizia Budapestei de a nu folosi creditele din planul european de relansare.

Amintim că Ungaria a transmis planul său de redresare și reziliență săptămâna trecută. Vecinii noștri vor suma de 7,2 miliarde de euro, sumă ce corespunde numai granturilor ce revin Ungariei. 

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here