Cine este Roman Protasevich, activistul pentru care Lukashenko a deturnat un avion cu peste 120 de oameni la bord

0
351
Sursa foto: indianexpress.com

Jurnalist şi activist, Roman Protasevich a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori, părăsind Belarus în 2019, după criticile aduse guvernului lui Alexander Lukashenko. Protasevich a fost deținut la Minsk, după ce a fost trecut pe lista celor implicați în activități teroriste.

La 26 de ani, Roman Protasevich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukashenko din Belarus. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protasevich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în 2019. A cerut azil în Lituania şi se întoarcea spre Vilnus după ce a fost câteva zile la Atena. Atunci a venit comanda direct de la Lukashenko. Avionul a fost redirecţionat către Minsk.

„Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât” a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după șapte ore spre Vilnus, fără Protasevich, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Protasevich ştia dinainte că ceva urmează să se întâmple. Le-a scris apropiaţilor pe reţelele de socializare.

Mi se pare ca securiştii m-au pândit în aeroport. Şi au încercat sa filmeze documentele mele. În orice caz, e ceva suspect. Dar asta nu e sigur. În orice caz, e ceva suspect. Interesant este ca acel agent a fost în urma mea la controlul documentelor şi a plecat imediat ce i-a venit rândul. Şi pur şi simplu s-a întors şi a plecat la poartă. Şi nu ştiu de ce a încercat sa filmeze documentele mele când eu completam formularele. În plus, eu stăteam şi tăceam, iar el mi-a adresat o intrebare stupidă în rusă. Agentul avea vârstă medie, era slab şi chel. Era într-un tricou şi în nişte pantaloni de culoare deschisa. Avea un geamantan de piele”, scria Protasevich în mesaje.  

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here