Foame de bani? Primăria Oradea impune taxă specială pt contractele cu RER. Politiștii locali vor identifica persoanele care nu au semnat noile contracte

0
1089
Sursa foto: oradea.ro

Consiliul Local Oradea a aprobat cu votul exclusiv al PNL noul regulament și taxa specială de salubritate. De la 1 iunie, Poliția Locală va începe să identifice orădenii care nu au încheiat contractele cu RER.

Nu ai fost de acord cu noul regulament de salubritate impus de Primăria Oradea? Este oarecum normal, dat fiind că tot costul de „modernizare” al RER este suportat financiar de orădean și impus în stil dictatorial de municipalitate.

Hotărârea care vine în defavoarea orădenilor a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor locali PNL, consilierii PSD votând împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

Astfel, completarea regulamentului pe salubritate vine impărțit astfel:

  • Pentru persoane juridice:
    Tariful pentru persoanele juridice sau instituțiile publice e stabilit la 464,91 lei/metru cub pentru agenții economici, respectiv 462,52/metru cub pentru instituțiile publice. RER va colecta deșeurile de la societățile comerciale și ulterior va emite o factură către Primărie, calculând toată cantitatea de deșeuri la rezidual. Primăria Oradea va achita aceste facturi și va imputa suma respectivă celor care nu au contract.

    „Introducem toată cantitatea de deșeu la nivelul de tarif pentru deșeul rezidual, adică cel mai mare tarif. Se consideră că întreaga cantitate de deșeu produsă este nereciclată și este pusă la rezidual. În toate aceste cazuri, taxa se stabilește pe baza cantităților efectiv colectate și transportate de operatorul de salubritate”, a precizat primarul Birta.
  • Pentru persoane fizice:
    Taxa se va stabili pe apartament sau pe casă și se va înmulți cu numărul de persoane care poate fi stabilit prin următoarele metode: declarația proprietarului, datele de la Evidența Populației privind persoanele cu rezidență sau flotant sau va fi pus un număr de 2,5 persoane/gospodărie.

    „Dacă sunt apartamente în care nu locuiește nimeni și nu se generează deșeuri, proprietarul va trebui să prezinte factura de energie electrică către Primăria Oradea, cu suma zero pe luna trecută și atunci vor fi scutiți de această taxă specială de salubritate”, a declarat primarul Florin Birta. Ceea ce nu știe sau nu vrea să știe, este că și dacă nu stă nimeni într-un apartament, costurile de curent NU sunt niciodată 0…deci ghinion?

Așadar, de la 1 iunie, Poliția Locală va trece la identificarea persoanelor fără contract încheiat cu RER, iar în momentul în care vor fi depistați utilizatori fără contract, Poliția Locală va emite un avertisment și termen de conformare. Dacă persoana nu se conformeză, aceasta va fi amendată și va primi încă un nou termen pentru încheierea acestuia. Dacă nici acest nou termen nu se va respecta, Primăria va impune taxa specială de salubrizare. Amenda va fi între 200 şi 500 lei la persoane fizice, respectiv 1.500 – 2.000 lei la persoane juridice, conform regulamentului de salubritate al municipiului.

Prezent la ședința de Consiliu Local, reprezentantul Coaliției Rogerius a ținut să pledeze din nou împotriva taxei, atrăgând atenția consilierilor că ei sunt „reprezentanți ai cetățenilor din Oradea și nu reprezentanții RER” și adăugând că le cere consilierilor să „nu îi mai taxaţi cu încă un bir pe cei care nu au semnat un contract (n.r. pentru servicii de salubritate) cu multe lacune”.

Din păcate, proiectul a trecut cu votul majorității asigurate de PNL, astfel că dacă nu ați semnat noile contracte cu RER, impuse forțat de Primăria Oradea, veți fi identificați, amendați iar mai apoi taxați cu cea mai mare taxă.

Oradea este pe mâini bune, potrivit sloganului PNL din campania de alegeri locale. Întrebarea e: pentru cine? Pentru orădeni, cu siguranță nu…

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here