Presa daneză: Americanii au spionat-o pe Angela Merkel cu ajutorul serviciilor daneze de informații

0
293
Sursa foto: tagesschau.de

Americanii i-au spionat pe liderii politici europeni cu ajutorul serviciilor daneze de informații.

Statele Unite au spionat responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014. Potrivit presei daneze, citate de AFP, acțiunea a avut loc cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii.

Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a arătat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona politicieni din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare FE.

Informațiile au fost dezvăluite de postul danez de televiziune Danmarks Radio după o anchetă desfăşurată cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Chestionat de AFP, ministerul danez al Apărării Trine Bramsen nu a reacţionat, dar a declarat pentru DR că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

Conform DR, informaţiile au fost confirmate de mai multe surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană din 2012 până în 2015.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here