Comisia Europeană cere integrarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen

0
347
Sursa foto: caleaeuropeană.ro

Comisia Europeană a prezentat o strategie de reformare a Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen, care prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.

Comisia Europeană a prezentat o strategie de reformare a Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen, fiind propuse măsuri de optimizare a managementului frontierelor externe şi finalizarea procesului de admitere a României, Bulgariei şi Croaţiei.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene un document intitulat „Strategie în sensul unei funcţionări complete şi reziliente a Spaţiului Schengen”.

„Astăzi, Comisia Europeană prezintă o nouă Strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume – Spaţiul Schengen – mai puternică şi mai rezilientă„, anunţă Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Criza refugiaţilor, din 2015, a evidenţiat vulnerabilităţi în managementul frontierelor exerne şi în domeniul sistemului de migraţie, generând reintroducerea de controale la frontierele interne. De asemenea, au apărut controale suplimentare din cauza riscurilor teroriste. În plus, criza pandemiei a generat presiuni suplimentare asupra Spaţiului Schengen, astfel că multe state au reintrodus noi controale, afectând funcţionarea pieţei comunitare.

Strategia prezintă măsuri esenţiale pentru susţinerea şi oferirea de compensare pentru lipsa controalelor la frontiere în cadrul Spaţiului Schengen, precum şi acţiuni de creştere a rezistenţei la viitoare provocări. Totodată, ea prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.

Comisia Europeană aminteşte că „Bulgaria şi România au primit evaluări pozitive” privind integrarea în Spaţiul Schengen, iar, recent, acest lucru a devenit valabil şi pentru Croaţia. Totodată, Comisia consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare. 

Mai multe detalii puteți găsi la sursă, cu un click aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here