Parlamentul European a adoptat „pașaportul COVID”. Certificatul digital prevede libera circulație în țările UE de la 1 iulie

0
1228
Sursa foto: tv8.md

Eurodeputații au aprobat azi definitiv certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE și pentru a contribui la redresarea economică.

Plenul Parlamentului European a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri în ceea ce-i privește pe cetățenii UE și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri pentru resortisanții țărilor terțe.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR.

Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea”, precizează sursa citată.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. PE mai arată că deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul”, a declarat președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar.

Mai multe detalii aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here