Legea anti-LGBT din Ungaria, motiv de controverse la Summitul UE. Ungaria a fost invitată să părăsească UE

0
1416
Sursa foto: alephnews.ro

Liderii statelor UE l-au condamnat pe colegul lor, premierul ungar Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor. Ungariei i-a fost lansată inclusiv provocarea să părăsească Uniunea Europeană.

Controversata legislaţie ungară a stârnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles.

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

Membru al familiei liberale Renew Europe și unul dintre cei 17 semnatari, premierul olandez Mark Rutte a fost foarte ofensiv în abordare și a susţinut că Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”.

Această lege „nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre”, a apreciat preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o „schimbare a acestui text”. Tot un membru al familiei politice liberale, premierul belgian Alexander De Croo a comentat că acest dialog „nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, calificând acest moment drept „istoric”.

Premierul maghiar Viktor Orban s-a apărat, precizând că „legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, acuzându-și omologii europeni că nici măcar nu au citit-o. La rândul său, ministrului ungar al justiției, Judit Varga, a spus că țara sa „nu doreşte să părăsească UE”, ci „dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”.

Legea prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here