Cei care pun pe Facebook imagini cu mașini ai căror șoferi comit abateri trebuie să le ȘTEARGĂ numărul de înmatriculare ca să nu încalce GDPR

0
1160
Sursa foto: autoblog.md

Persoanele care publică pe internet fotografii cu mașini ai căror șoferi încalcă regulile de circulație sunt obligate să șteargă din imagini numărul de înmatriculare al vehiculelor, în caz contrar riscând să fie amendate.

Astfel de postări nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, a arătat Autoritatea Națională de Supraveghere și Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în raportul de activitate pe 2020. Opinia Autorității a fost prezentată în premieră de avocatnet.ro.

Potrivit raportului ANSPDCP, o persoană fizică a solicitat opinia Autorității naționale de supraveghere cu privire la legalitatea prelucrării datelor în contextul publicării pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale mașinilor implicate în comiterea unor contravenții sau infracțiuni în trafic.

S-a arătat că informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor – persoane fizice – ale vehiculelor respective. Prin urmare, persoana fizică sau juridică care prelucrează date de natura celor mai sus menționate are calitatea de operator de date cu caracter personal și obligația de a respecta prevederile legale din domeniul protecției datelor”, se preciza în solicitarea trimisă Autorității Naționale de Supraveghere.

În răspunsul său, ANSPDCP a arătat că, potrivit Regulamentului General de Protecție a Datelor (GDPR), prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice sau prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului. Astfel, operatorul trebuie să demonstreze că persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal.

Mai multe informații găsiți pe bihorjust.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here