Studiu: Cu cât scade eficacitatea vaccinului COVID-19 din cauza variantei Delta

0
1310
Sursa foto: dspbv.ro

Protecția oferită de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva variantei Delta a coronavirusului, care este acum foarte răspândită, slăbește în decurs de trei luni, arată un studiu britanic.

Un studiu realizat de britanici indică faptul că cele două vaccinuri, frecvent utilizate contra COVID-19 în Marea Britanie, oferă protecție împotriva variantei Delta a coronavirusului, însă slăbește în timp de trei luni, scrie Reuters.

De asemenea, cei care iau virusul după ce au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca pot prezenta un risc mai mare de infectare pentru alte persoane decât în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului.

După 90 de zile, eficacitatea vaccinurilor Pfizer sau AstraAeneca în prevenirea infecțiilor a scăzut la 75%, respectiv 61%, potrivit studiului realizat de Universitatea Oxford.

Acest procente au scăzut de la 85%, respectiv 68%, observate la două săptămâni după a doua doză.

În plus, scăderea eficacității a fost mai pronunțată în rândul celor cu vârsta de peste 35 de ani decât a celor sub această vârstă.

Cercetarea a fost efectuată pe baza a peste trei milioane de monstre prelevate în Regatul Unit.

„Ambele vaccinuri, la două doze, se comportă încă foarte bine împotriva Delta… Când începi foarte, foarte sus, mai ai mult până departe”, a declarat Sarah Walker, profesor de statistică medicală la Universitatea Oxford și cercetător principal al studiului.

Nu a fost clar cât de multă protecție s-ar pierde în timp, dar cercetătorii au sugerat că, probabil, cele două vaccinuri analizate ar ajunge la un nivel similar de eficacitate după a doua injecție, pe care au estimat-o la patru-cinci luni.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați, cei care se infectează tind să aibă o încărcătură virală similară cu cea a celor nevaccinați și infectați, ceea ce reprezintă o deteriorare clară față de perioada în care varianta Alpha era dominantă în Marea Britanie.

Specialiștii britanici sunt de acord cu analiza CDC, în contextul în care guvernul american anunță că luna viitoare intenționează să facă disponibile cu ușurință injecțiile de rapel ale vaccinului COVID-19, ca răspuns la o creștere a numărului de infecții cauzate de tulpina Delta.

Conform studiului, s-a demonstrat că protecția vaccinală scade în timp. Luna trecută, Israelul a început să administreze a treia doză de Pfizer pentru a combate un focar local de infecție provocat de Delta.

Persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit urmează să primească, de asemenea, doze de rapel în mai multe țări europene.

Mai multe informații pe acest subiect aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here