Președintele maghiar a comparat anexarea Crimeei cu pierderea Transilvaniei.

0
408
Sursa foto: hungarytoday.hu

La Summitul Platformei Internaționale Crimeea, la care se afla și premierul Florin Cîțu, președintele Ungariei, János Áder a comparat anexarea Crimeei cu pierderea Transilvaniei, după Trianon.

Luni, premierul Florin Cîțu s-a prezentat la Kiev, capitala Ucrainei pentru a participa la Summitul Platformei Internaționale Crimeea. Respectiva inițiativă a Ucrainei urmărește să întărească poziția geopolitică a sa în regiune de la anexarea agresivă a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Planul urmărește să ofere toate condițiile necesare pentru a reinstaura autoritatea Ucraineană în Crimeea, care a fost recunoscută de către Rusia, încă din 2014, ca și teritoriu membru al federației.

În aceeași zi, președintele Ungariei, János Áder a pomenit în discursul său despre „trauma Trianonului” amintind de pierderea Transilvaniei către România.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a spus preşedintele maghiar János Áder, în discursul de la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată „Platforma Crimeea”.

Premierul Cîțu nu a avut absolut nicio reacție la declarația președintelui maghiar, iar președintele Iohannis nu a avut nici până la acest moment vreo reacție pe canelele diplomatice în acest sens.

PSD atac la Iohannis și Cîțu!

Marcel Ciolacu s-a arătat indignat de faptul că președintele României, Klaus Iohannis, nu a avut nicio reacție la adresa discursului purtat luni de președintele maghiar János Áder.

Liderul PSD crede că reacția lui János Áder, care compară anexarea Crimeei de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria, este „total deplasată”, precizează acesta într-o postare pe pagina sa personală de Facebook.

România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei.

Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria.

Acum un an, Klaus Iohannis acuza aberant PSD că vinde ungurilor Ardealul. Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!”, a transmis Marcel Ciolacu.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here