Medicamentul luat de mulți români, care pe termen lung poate crește riscul de infarct miocardic și AVC

0
1844
Sursa foto: capital.ro

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru durere, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice. Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol și să îi supravegheze îndeaproape pe cei cu tensiune arterială ridicată și cu risc de boli de inimă.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol au un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu. Medicii trebuie să cântărească riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau paracetamol timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, a scris BBC.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru durere, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda faptului că există puține dovezi cu privire la beneficiile sale pentru utilizarea pe termen lung.

Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială.

Aceștia au fost rugați să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză tipică pentru pacienții cu dureri cronice – și apoi pastile fără substanța activă timp de alte două săptămâni. Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral”, a declarat profesorul James Dear.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol și să îi supravegheze îndeaproape pe cei cu tensiune arterială ridicată și cu risc de boli de inimă.

Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este bineînțeles foarte bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre.

Sursa aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here